SNDROM – Buku Panduan Fotografer Berjaya oleh Saiful Nang

Posted on 27 May 2011 by

36Rupa buku SNDROM yang menjadi panduan ramai jurugambar ternama Malaysia yang bahagian pertamanya telah ditulis dan diedar pada tahun 2008 lagi.


PRIBIU & SINOPSIS

Ramai jurugambar berbakat besar kemudian terbiar bakatnya dek kerana kurangnya pendedahan kepada kreativiti dalam perniagaan dan pembinaan kerjaya dalam fotografi. Apa guna bakat besar dan hebat seninya sekiranya tidak mampu diketengahkan. Saiful Nang membuat penceritaan semula sejarah bagaimana beliau menaikkan kerjaya beliau dari seorang jurugambar kampungan dengan upah hanya RM300 seharian sehingga kini beliau menjadi jurugambar diRaja Brunei, kenamaan, selebriti, bintang sukan luar negara, menteri-menteri dan ramai lagi.

Mungkin ada yang kata MUSTAHIL BELIAU MULAKAN SEMUANYA DENGAN BERMODAL RM90 dan sebuah kamera pinjam. Hakikatnya, ia benar. Lebih teruk lagi, tiada langsung bantuan kewangan dari bank, saudara mara, ibu bapa dan mana-mana sumber lain. Beliau telah membuktikan bahawa kejayaan itu mampu dikecapi oleh sesiapa sahaja. Beliau yang dilahirkan dari keluarga yang sangat miskin dan daif dengan gaji bulanan hanya RM350, Saiful Nang terpaksa bekerja kuat dengan kederat dan kreativiti kanak-kanak beliau. Dari situ, adaptasi kepada pendekatan dalam perniagaan beliau ketika ini manjadikan CandidSyndrome sebuah empayar fotografi yang sangat disegani di Asia.

.

TESTIMONIAL – APA KATA YANG TELAH MEMBACANYA.

simple but compact,easy to understand,reach my heart and i am moved.(a few little typo here and there,after all 9/10) – MELOR, yumita66@gmail.com

Olah sedikit sebanyak isi buku agar sesuai dibaca oleh semua genre business – ALIF ROZAIMIE    alif_roozaime@yahoo.com

Pengalaman yg sgt berharga. Terima Kasih kerana kongsi kan bersama. Seronok tengok orang yg dengan minat yg sama berjaya. Sy yg tidak dapat meneruskan bidang ini rasa gembira =] – MUKHLIS B. AHMAD AZAM    eng_0102mat@yahoo.co.uk

So far ok..baru bace ckit..belum ade mase y pjg utk bace..ade mase terluang dlm kereta..tggu org..baru dpt bace..isi y menarik..dapat menaikkan motivasi kepada sesiapa y membaca dan berkeinginan menjadi photographer berjaya..point2 yang disampaikan juga bagus y mana merupakan satu fakta ataupun maklumat berguna y bole dimanipulasi untuk berjaya seperti my idol Sr Saiful Nang – IZZAD JAUHARI    izzad_jauhari@yahoo.com

Unik buku ini kerana penuh dengan isi yang boleh dijadikan sebagai satu garis panduan buat seorang jurugambar amatur dan profesional. Bagi saya, buku ini terbaik dan servis pengantaran yang cepat dan pengurusan yang bersistematik menjadikan pembelian buku ini mudah dan berbaloi. Keep up the good work!~ABDUL GHAFAR NAWI, slumbercorp@gmail.com

Baca lagi testimonial lain di SINI

.

.

KENALI PENULIS

“Saiful Nang dikenali sebagai salah seorang jurugambar terbaik Asia (Mediacorp Singapore, 2010) dan juga dilabelkan di antara 20 individu usahawan kreatif paling berjaya di Malaysia (Dewan Ekonomi, 2010). Beliau yang merupakan pengasas kepada kumpulan jurugambar terbaik negara, CandidSyndrome juga disenaraikan dalam TOP 10 OF MALAYSIAN  seganding dengan nama-nama besar lain seperti Datuk Jimmy Choo, Datuk Seri Anthony Fernandes, Datuk Lee CHong Wei, Datuk Nicole Anne David, Datuk Misbun Sidek dan ramai lagi.

Kecemerlangan CandidSyndrome International yang beliau pacu sedari tahun 2004 kini telah mendapat tempat bukan sekadar dari dalam negara tetapi serata dunia dengan representasi jurugambar di bawah label CandidSyndrome ini telahpun bertapak di Jakarta, Brunei dan juga Stockholm, Sweden. Saiful Nang dikenali sebagai seorang jurugambar yang bersuara lantang dalam memartabatkan fotografi di Malaysia supaya terus bangkit melangkah menjadi yang terhebat di dunia.

Saiful Nang yang dilahirkan dari keluarga miskin dan bekerja untuk menyara persekolahan sendiri telah mendapat pendidikan tingginya di Universiti Multimedia dalam bidang Media dan kemudian dikurniakan gelaran Master Photographer dari organisasi MPA di United Kingdom kerana kualiti karya beliau yang meyakinkan panel penilaian yang sangat ketat. Selain menerajui CandidSyndrome, beliau juga kini menjadi jurulatih utama dan Pengetua SNAP (Saiful Nang Academy of Photography) dan secara maya dan fizikal telahpun melatih lebih dari 30,000 jurugambar di Malaysia.

Berjaya pada seusia muda, melangkah ke serata dunia dengan bertiketkan fotografi, beliau tidak pernah lupa asal usul beliau dan beliau tidak bekerja dan berusaha untuk diri sendiri, malah beliau juga merupakan seorang pengasas bersama sebuah rumah kebajikan bernama Rumah Pengasih Warga Prihatin (www.prihatin.net.my) dan juga Pengarah NGO PaduCare (www.paducare.org) yang membantu pesakit-pesakit miskin mendapatkan sokongan kesihatan. Cetusan legasi dan kehebatan pengaruh beliau dalam bidang fotografi di Asia menjadikan beliau dipilih sebagai TOKOH BELIA ASIA 2010 melalui Asian Youth Ambassador Awards 2010 bila mana beliau mengungguli seluruh kategori untuk menjadi pemenang keseluruhan ASIAN YOUTH AMBASSADOR – MOST OUTSTANDING YOUTH OF THE YEAR 2010 anjuran Asian Youth Ambassador Organization (AYA).

Bagaimanakah beliau bangkit menjadi seorang ikon belia hanya pada umur semuda 31 tahun? Tahukah anda Saiful Nang pernah menggali pusat pelupusan sampah bagi mencari permainan terbuang untuk diguna-semula? Tahukah anda, Saiful Nang pernah menjual lukisannya seawal umur 8 tahun untuk belanja sekolah? Tahukah anda Saiful Nang membesar dari keadaan serba miskin dan beliau mengubah kesemuanya dengan tekad dan semangat yang jitu? Kini beliau kongsikan rahsia dari pengalaman beliau melalui siri Seminar Jelajah Malaysia dan lebih dari itu beliau rakamkan pengalaman itu dalam buku SNDROM. Buku yang mengisahkan pengalaman jatuh bangun beliau hingga apa yang anda kenali beliau pada perenggan pertama pengenalan ini.

.

SIAPA PERLU BELI BUKU INI?

 1. Jurugambar hobi yang mahu menjadikan fotografi pendapatan sampingan lumayan
 2. Jurugambar sambilan yang mahu menjadi professional sepenuh masa
 3. Jurugambar yang mahu menjana pendapatan sehingga RM100,000 sebulan
 4. Orang baru yang mahu menjadi jurugambar
 5. Jurugambar professional yang berbakat tetapi tenggelam punca bagaimana melariskan pasaran
 6. Suri rumah yang mahu menjadikan fotografi sebagai pendapatan sampingan pasif melalui micro-stock.
 7. Pelajar fotografi
 8. Pelajar Perniagaan dan keusahawanan
 9. Pekerja-pekerja pemasaran
 10. Mereka yang mahu tahu teknik pemasaran murah menggunakan blog dan facebook dengan kesan yang lebih hebat dari iklan konvensional
 11. Usahawan dalam apa-apa bidang yang mahu belajar teknik pemasaran dari modal RM90 hingga mencapai pendapatan 1 juta dalam tempoh singkat.

Jika anda tergolong dalam salah satu atau lebih golongan di atas, anda perlu dapatkan buku ini. Buku ini menceritakan tentang strategi dan pengalaman jatuh bangun sebuah entiti perniagaan tempatan dalam industri yang ketika itu tiada prospek kejayaan telah menjadikan entiti CandidSyndrome sebagai satu jenama antarabangsa yang disegani di rantau ini.

Saiful Nang semasa berada di San Francisco, California. Beliau merupakan jurugambar kelahiran tempatan dan berpengkalan di Kuala Lumpur tetapi mendapat tugasan luar negara sehingga sejauh San Francisco, Chicago, London, Paris, Melbourne, Tokyo dan banyak lagi.

.

ISI KANDUNGAN

Isi kandungan buku SNDROM terbahagi kepada 2 bahagian. BAHAGIAN PERTAMA ditulis pada tahun 2008 dan telah diedarkan dalam bentuk ebook bertajuk MILLION DOLLAR WEDDING PHOTOGRAPHER. Ia telah mendapat download antara yang tertinggi dalam kategori ebook di Malaysia pada harga RM80 dan ia disumbangkan juga kepada kebajikan di Rumah Pengasih Warga Prihatin. Ebook itu sahaja telahpun menghasilkan beberapa lagi ikon fotografi terkenal di Malaysia dan mengangkat martabat fotografi di Malaysia. Pada tahun 2011, Saiful Nang meneruskan penulisan dan menuliskan rakaman pengalaman beliau dalam bahagian ke-2 yang lebih menumpukan kepada kebangkitan semula & pengembangan setelah dihentak teruk dengan impak kegawatan ekonomi kesan dari krisis ekonomi sub-prima di USA dan sekutu-sekutunya. Berikut adalah senarai isikandungan dalam buku ini;

PRAKATA 5
BAHAGIAN 1 – PERMULAAN 7
PRELUDE 8
PERMULAAN KERJAYA 13
MOTIVASI 13
PASSION VS PROFESSION 15
MODAL MULA 17
MODAL INTELEK 19
PEMAHAMAN TENTANG BLUE OCEAN STRATEGY 19
KUASA INTERNET 21
PERANAN FOTOPAGE 21
KONSEP PHOTO SHARING 22
PENGEMBANGAN REPUTASI WOM DENGAN CARA TERPANTAS 29
KONTROVERSI YANG MENJUAL 31
JANGAN TAKUT PADA KRITIKAN 36
MOTIVASI MELALUI INPUT NEGATIF 38
MARKET POSITIONING! 42
PEMILIHAN BIDANG 43
PENGKHUSUSAN 43
SEPENUH MASA 46
MENGENALI DEMOGRAFI PASARAN TEMPATAN 49
MENGENALI PASARAN ANTARABANGSA 52
PIRAMID PASARAN 54
ANDA TENTUKAN KELAS MANAKAH YANG ANDA MAHU BERADA 54
KELAS ELIT 55
KELAS PERTENGAHAN 57
KELAS BERPENDAPATAN RENDAH 58
FORMULA PENGIRAAN SAIFUL NANG (FPSN) 60
MENGAPA PERLUNYA PENETAPAN HARGA MENURUT FPSN 60
PERKARA YANG PERLU DIAMBIL KIRA DALAM PENGIRAAN HARGA 62
MODEL FPSN (CONTOH PENGIRAAN) 63
PENENTUAN HARGA PAKEJ MENURUT FPSN 64
PEMASARAN 67
WORDS OF MOUTH (WOM) X 200 68
PENGIKLANAN DI MAJALAH 68
PEMASARAN TANPA ORANG KETIGA (INDEPENDENT) 70
KONSEP GALERI TERTUTUP 74
KONSEP GALERI TERBUKA 75
TEMPAHAN HANYA MELALUI TEMUJANJI 76
PAMERAN PERKAHWINAN 78
PEMBANGUNAN TEAM 86
REKRUT JURUGAMBAR 87
PROGRAM PERANTIS 89
PROGRAM JUNIOR 90
PROGRAM SENIOR 90
KONTRAK JURUGAMBAR 91
PEMBANGUNAN KERJAYA DAN PENDEDAHAN KE PERINGKAT ANTARABANGSA 93
BILAKAH MASANYA UNTUK ANDA MENGAMBIL PEKERJA 95
PENGURUSAN KAKITANGAN 97
SISTEM KUOTA 102
MOTIVASI KEPADA JURUGAMBAR – RONSEP KIASU 104
SEJARAH HITAM CANDIDSYNDROME 106
KECURIAN 110
FITNAH DAN TOHMAHAN 112
BRIDEZILLA (MONSTER BRIDE) 113
ZAMAN GELAP SEMASA AKAUN TIDAK DIURUS ATAS KERTAS 120
SISTEM PENGURUSAN KERJA BERSISTEM 124
SISTEM PERTANYAAN ONLINE 124
SISTEM KUPON PROMOSI 128
SISTEM TIKET ADUAN 131
KONTRAK PERKHIDMATAN 133
TERMA-TERMA TEMPAHAN 133
DEPOSIT TEMPAHAN 136
KOMPENSASI KELEWATAN 137
MENGEKALKAN KEDUDUKAN DALAM PASARAN 139
PERKHIDMATAN BERKUALITI 139
PENJENAMAAN 141
PELABURAN UNTUK KUALITI PRODUK YANG TINGGI DENGAN HARGA YANG RENDAH 142
PEMBANGUNAN INFRASTRUKTUR INTERNET 143
LAMAN WEB JURUGAMBAR 144
BLOG JURUGAMBAR 145
SERVIS KOMUNITI 148
PHOTOSKOOL 148
BENGKEL FOTOGRAFI 149
OUTING 150
PEMBINAAN PESAING 150
PEMBUNUH PASARAN 151
MENGATASI PEMBUNUH PASARAN 153
EKSPANSI ANTARABANGSA 159
LONDON 159
BRUNEI 163
ADELAIDE DAN JAKARTA 165
KEMBANGAN PRODUK 166
PENUTUP BAHAGIAN 1 168
BAHAGIAN 2 – KEMBANGAN 170
PENGENALAN 171
CABARAN 175
INDUSTRI SAKIT 176
FOKUS DAN BERCAMBAH 179
IMBASAN 182
PROJEK-PROJEK SETERUSNYA 185
KERJASAMA DALAM PROJEK-PROJEK KERAJAAN 188
MENGANTARABANGSAKAN JENAMA CANDIDSYNDROME 189
KEGAGALAN 195
LANGKAH & STRATEGI MEMPERBAIKI CANDIDSYNDROME 197
MENUJU KE ARAH PERNIAGAAN FRANCAIS 201
SURVIVAL DALAM KRISIS EKONOMI 2008-2010 206
STRATEGI BERUNDUR 215
MEDIA BARU (RAHSIA FACEBOOK) 220
HALATUJU SETERUSNYA 221
CS DAN RUMAH PENGASIH WARGA PRIHATIN 223
PENUTUP BAHAGIAN 2 224

Saiful Nang semasa di India dalam menjalankan rangkaian kursus fotografi antarabangsa di New Delhi India pada tahun 2010 yang dihadiri dari peserta dari Jerman, Singapura, Brunei dan juga Malaysia. PhotoCamp kini menjadi acara tahunan CandidSyndrome International yang dianjurkan di luar negara. 4 siri pertama PhotoCamp diadakan dalam Malaysia. Selebihnya di luar negara

.

MENGAPA ANDA PERLU MILIKI BUKU INI?

8 dari 10 perniagaan yang didaftarkan di Malaysia gagal pada tahun pertama. Mengapa? Kerana beberapa perkara yang dialami juga oleh Saiful Nang. Belajar dari kegagalan orang lain lebih menjimatkan dari belajar dari kegagalan diri sendiri. Walaubagaimanapun, kegagalan diri sendiri menjadi guru terbaik kepada Saiful Nang. Anda perlu pelajari kisah jatuh bangun yang dihadapi oleh Saiful Nang sendiri dalam membangunkan CandidSyndrome hingga menjadi jenama fotografi antara yang terbaik di Asia.

Penulis buku ini sendiri, Saiful Nang merupakan ikon fotografi, keusahawanan dan belia yang sangat disegani di Malaysia. Beliau adalah seorang ikon belia yang telah mendapat pengiktirafan-pengiktirafan yang tidak pernah diperolehi oleh mana-mana jurugambar di Malaysia. Antaranya ialah seperti;

 1. Dinobat sebagai penerima unggul Anugerah Duta Belia Asia sebagai “Most Outstanding Youth of the Year 2010” oleh organisasi AYA.
 2. Di lantik menyertai 7 terbaik Malaysia dalam Signature Photographers
 3. Disenarai dalam 20 Usahawan Kreatif paling berjaya, Dewan Ekonomi 2009.
 4. Disenarai sebagai salah seorang personaliti dalam majalah TOP 10 OF MALAYSIA, 2011

Anugerah paling berprestij yang menobatkan Saiful Nang sebagai belia paling menyerlah di Asia tahun 2010.

Saiful Nang tersenarai sebaris dengan Datuk Jimmy Choo, Datuk Misbun Sidek, Datuk Lee Chong Wei, Datuk Professor Dr. Ghauth Jasmon, K. Rajagobal di dalam majalah TOP10 of Malaysia

Artikel dalam majalan TOP10 of Malaysia yang menempatkan Saiful Nang sebagai personaliti Young & Succesful. Saiful Nang merupakan satu-satunya fotografer yang pernah mendapat penghormatan seumpama ini dalam sejarah fotografi Nasional.

Beliau yang sangat berjaya dalam kerjayanya telah bergiat aktif dalam aktiviti kebajikan. Bukan sekadar menjadi sukarelawan, tetapi peranan Saiful Nang dan CandidSyndrome sebagai salah seorang pengasas Rumah Pengasih Warga Prihatin juga merupakan satu perkara signifikan yang perlukan sokongan anda semua sebagai pembaca. Kerana hasil dari penjualan buku ini selepas ditolak kos penerbitan semuanya disumbangkan kepada Rumah Pengasih Warga Prihatin.

.

SIAPA RUMAH PENGASIH WARGA PRIHATIN.

RPWP ialah sebuah rumah penempatan asnaf, OKU, Ibu tunggal dan anak-anak yatim. Jumlah mereka di RPWP semakin meningkat dan ruang 1/4 ekar yang kini telah dibangunkan secara maksima telah menjadi terlalu sempit untuk aktiviti dan penempatan. Maka, RPWP kini memerlukan dana melalui aktiviti-aktiviti antaranya penjualan buku SNDROM ini bagi pembelian tanah wakaf di lot bersebelahan RPWP sekarang.

Saiful Nang merekrut bekas penagih dadah dan golongan asnaf untuk sebahagiannya bekerja di CandidSyndrome. Berdiri dua dari kanan ialah jurugambar CS di Sweden, Mattias Ram.

Aktiviti gotong royong di RPWP berjalan setiap hari bagi membangunkan sendiri kompleks di tanah seluas suku ekar di Sg. Ramal Baru, Kajang

Sasterawan negara Datuk A. Samad Said antara personaliti negara yang pernah menyertai aktiviti RPWP

.

TESTIMONIAL PAKAR INDUSTRI FOTOGRAFI

Sebagai salah seorang legenda fotografi Malaysia, buku SNDROM ini juga telah mendapat perhatian dari beberapa legenda fotografi negara juga. Baca dan hayati apa yang mereka perkatakan setelah menamatkan pembacaan mereka untuk buku SNDROM ini.

AFZAN AKA CHOT TOUCH
PAKAR STREET CANDID

Buku kali ini memperlihatkan sesuatu yang jarang sekali kita dapat daripada mana-mana
jurugambar professional. Jika kita bertanyakan kepada penggemar fotografi di Malaysia rata-rata mereka menjadikan Saiful Nang sebagai salah seorang ikon sehingga wujudnya perkataan “INI GAYA SAIFUL NANG” di kalangan mereka. Walaupun kadangkala dihujani pelbagai fitnah dan kontraversi dari mereka yang tidak menyenangi akan pencapaian beliau, namun usahanya diteruskan dalam mencipta kelainan dengan pendekatan pemasaran yang pintar yang pembaca akan pelajari dalam buku ini. Buku ini adalah satu usaha Saiful Nang untuk sekali lagi memartabatkan fotografi. Anda patut miliki perkongsian dari jurugambar jutawan ini – AFZAN, Chot Touch

.

PETER TAN
Presiden, WPPM (Wedding & Portrait Photographer Malaysia)

When we look at photographs, we often think about what was being captured, what is happening within the frame. Photographers play an important role of expressing the feelings of the event, telling the story through his own eyes. We often let ourselves be immersed in his vision.

On the contrary, we pay much less thought to the person behind the camera. What were his thoughts, his emotions and his perspective. Through this book, Saiful brings you behind the scenes and shares with you, his passion and his determination to succeed.

Saiful, who has been shooting professionally for at least a decade, knows how to work with every kind of client. With clients from all walks of life, from weddings to commercial, he has accumulated a vast portfolio of beautiful work and fine images.

In his book, Saiful talks about respect, creativity, due diligence, protocol, perspective, and most important personal growth. He takes you through his thoughts from his humble beginnings to the success that he is today. He lets you into the inner thoughts, his trials and tribulations. We can all take a leaf from his book and very well learn from this fine photographer.

At WPPM, we’re constantly pushing for photographer education, ethical practices and business innovations. Saiful is an embodiment of that very intent that we’re pursuing in all of our registered members. We hope this book brings an insight to all readers, irregardless whether they aspire to be photographers or not. In fact, we hope this book inspires many more to stand their ground and be firm believers of their own principles to achieve success. Just as what Saiful did.

.

FAZLI aka KUKUBESI
Pakar Fotografi Manipulasi

Saiful Nang yang saya kenali sejak 5 tahun yang lalu merupakan salah seorang jurugambar yang membawa virus candid dalam fotografi ke arus perdana industri fotografi tempatan yang sebenarnya telah membuka  mata ramai warga malaysia untuk menceburi bidang fotografi. Tidak keterlaluan sekiranya saya menyatakan aura yang ada padanya itu menjadikan beliau seorang yang amat disegani sehingga kini. Mengenali beliau secara peribadi saya meletakkan Saiful Nang bukan sahaja sebagai seorang tokoh jurugambar malah beliau merupakan seorang ahli perniagaan yang berjaya, kepada mereka yang memiliki buku ini pastinya sedikit sebanyak dapat memberi inspirasi yang hebat untuk berjaya seperti beliau – FAZLI, Kukubesi

.

PELABURAN ANDA

Sumbangan untuk buku ini : RM80 (NORMAL PRICE)

Caj penghantaran : RM5 (Semenanjung), Sabah & Sarawak (RM8), Singapura (RM18), Destinasi luar negara lain (Mengikut rate UPS-sila emailkan alamat lengkap anda kepada munirah@candidsyndrome.com untuk pihak kami semak harga di syarikat penghantaran)
Bilangan mukasurat : 225, perfect binding / Edisi terhad
Penulis : Saiful Nang
Proofread : Dr. Intan Salwani Ahamad, Munirah Muzamer, Ir. Khalinan Thahar

.

CARA PEMBAYARAN (Pembayaran mesti disekalikan dengan kos penghantaran mengikut tempat) dan sila isi borang online yang disediakan di bawah selepas membuat pembayaran)

Bank Transfer & tunai (Maybank) account “Saiful Nang Photography” – 5 1234 3513 548

KLIK DI SINI SELEPAS MEMBUAT PEMBAYARAN

Advertisements
Posted in: Uncategorized